Slovenija: Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi

0
172

Ljubljana, 9. maj 2018 (MOREL)– V Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani je potekala novinarska konferenca, na kateri sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenija (ZKSD), predstavila peti Teden ljubiteljske kulture (TLK). Med Eleven. in 20. majem 2018 se bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru zvrstilo več kot tisoč različnih kulturnih dogodkov. Prihajajoče dogajanje so predstavili Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK, Tjaša Ferenc Trampuš,
samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost na JSKD, Matjaž Šmalc, svetovalec za gledališko dejavnost na JSKD in režiser otvoritvene slovesnosti TLK, Mija Aleš, predsednica ZKDS, in Susan Fazakerly, predsednica Amatea, evropske mreže za aktivno participacijo v kulturi.

Slavnostno odprtje TLK bo jutri,  ob 19.30, v Prešernovem gledališču Kranj, z multimedijsko predstavo VSE GRE V TRI CANKARJE. Gre za uprizoritev treh ikoničnih Cankarjevih del, v kateri se prepletajo folklorna dejavnost, gledališče in glasba, v režiji Matjaža Šmalca.

Na prireditvi ob 18.30 bosta premierno podeljeni Ravniharjeva plaketa za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodna nagrada združenja Amateo – Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu.

»Na JSKD smo projekt zasnovali po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah. Organizacije, vključene v mednarodno mrežo za aktivno participacijo v kulturi Amateo (JSKD je ena od ustanovnih članic), v okviru projekta Art work takes phase spodbujajo vse EU države, da širšo javnost opozorijo na pomen ljubiteljske kulture,« je povedala Urška Bittner Pipan.

Letošnji TLK organizatorji posvečajo folklorni dejavnosti, ki v naši družbi ne uživa veljave, kakršno bi si zaslužila. O izzivih sodobnega časa v folklorni dejavnosti bo govora na nacionalni okrogli mizi TLK z naslovom ČESA NAS JE STRAH?, ki bo v četrtek, 17. maja ob 19. uri, v Cankarjevem domu. O folklorni dejavnosti danes in jutri se bodo pogovarjali ugledni gostje iz pristojnih inštitucij, pogovor pa bo moderiral Saša Krajnc, novinar RTV Slovenija.

Organizatorji so predstavili tudi ključne dogodke v okviru TLK, med katerimi naj omenimo AMATEO konferenco, Odprta galerija in Lepljenke, 70. letna plesna predstava – Nikrmana, AFS France Marolt, promocijske akcije (Odprte galerije, Odprti ateljeji, Naj se vidi, TLK Kukalo) za doseganje nove ciljne publike in zdaj že tradicionalni tridnevni competition mlade ustvarjalnosti Vizije, s katerim se TLK tudi zaključuje.

V letošnjem letu za promocijo TLK skrbita tudi ambasadorja TLK, to sta igralec Klemen Janežič in Miss Slovenije 2017 Maja Zupan, ki je tudi sama folklornica, Klemen, ki je danes vrhunski igralec, pa je izšel iz ljubiteljskega gledališča, prav tako je kot mladenič plesal v folklorni skupini. (konec)

Read Extra

Get Answer to every Question lerated to love or hate here
Flipkart- What is Love? : Love Formula for All Relationships
Amazon India amazon.in – https://goo.gl/jBMHp8 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here